La legalitat espanyola no permet la independència

20120923-105723.jpg

Publicat a El Punt Avui

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha reconegut que la legalitat espanyola mai serà la via per aconseguir la independència de Catalunya i que només serà possible “amb la democràcia i la voluntat del poble català”. Forcadell ha recordat a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, que la Constitució en què s’empara per descartar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya és la que ha provocat, amb sentències com la de l’Estatut, la situació actual. “La Constitució no ens ha deixat ser catalans tal i com nosaltres volem ser”, ha apuntat.

Per tant, Forcadell ha criticat que la vicepresidenta del govern espanyol s’empari en la Constitució per assegurar que la independència de Catalunya només podria ser efectiva si la recolzen la majoria dels espanyols després de ser consultats en un referèndum. “La Constitució va en contra de Catalunya i, per tant, a nosaltres no ens serveix aquesta Constitució. No ens poden parlar de la Constitució perquè la Constitució ens ha portat fins aquí i no ens ha deixat ser catalans tal i com nosaltres volem ser”, ha afirmat la presidenta de l’ANC.

Des de l’Assemblea Nacional Catalana han recordat al govern espanyol que les lleis han de facilitar la convivència entre els ciutadans i quan “no funcionen, s’han de canviar”. L’ANC és conscient que la independència no s’aconseguirà en el marc de les lleis espanyoles i asseguren que la única via “és la democràcia i la voluntat del poble de Catalunya”, ha apuntat Forcadell. Així doncs, el referèndum sobre l’autodeterminació caldria fer-lo forçosament fora de la legalitat espanyola.

Per a Forcadell, els posicionaments com els que han pres el rei Joan Carles o l’expresident del govern espanyol, José Maria Aznar, no han de suposar cap efecte en els ciutadans de Catalunya ja que no són personatges “de referència” per als catalans. Els seus discursos s’encabirien, segons la presidenta de l’ANC, en “l’estratègia de les amenaces i de la por” que es farà ara des de l’estat espanyol vers el país.

El Secretariat Nacional de l’ANC s’ha reunit aquest dissabte a Amposta i ho tornarà a fer a Barcelona el proper 6 d’octubre. Es prepara un nou pla d’acció que s’ha aprovat parcialment aquest dissabte però del qual no es coneixeran els detalls fins que no es completi en el proper plenari del secretariat. Forcadell ha apuntat que el pla és una adaptació del full de ruta que ja havia establer l’Assemblea però que s’ha vist desbordat per la rapidesa dels esdeveniments. “Tot ha anat molt de pressa i cal concretar les accions que es prendran a partir d’ara”, ha apuntat la presidenta.

One comment on “La legalitat espanyola no permet la independència

  1. Retroenllaç: La legalitat espanyola no permet la independència | Assemblea ... | The New Bugaderes | Scoop.it

Els comentaris estan tancats.