Els líders del Grup Socialista i de l’Esquerra Unitària europea signen la moció “La situació de les nacions sense Estat a Europa” presentada al Consell d’Europa

Dos dels cinc líders dels grups polítics del Consell d’Europa, el socialista Andreas Gross, i Tiny Kox, l’esquerra unitària, destaquen entre els signataris de la moció sobre Catalunya que el Consell d’Europa acaba de fer pública. “La situació de les nacions sense Estat a Europa” insta l’assemblea del Consell a tractar el dret d’autodeterminació i el dret de Catalunya a decidir el seu futur polític.
Aquesta moció, presentada pel diputat socialdemòcrata danès Jacob Lund, la signen 30 membres del Consell, de 19 països europeus diferents i dels diferents grups polítics. La gran majoria dels signants són socialistes – el grup més ampli del Consell – però hi ha tres diputats del Grup Popular Europeu i una del Grup dels Liberals i Demòcrates.

Properament un raporteur (redactor d’informe) es reunirà amb els qui donen suport a la moció i en paral·lel els grups decidiran a la mesa del Consell si es tira endavant el debat. Si així es confirma, aquest tindrà lloc la tardor del 2015 en sessió plenària de l’assemblea del Consell.

En la moció destaquen els següents punts:

  • El dret a la lliure determinació es reconeix com un principi essencial del dret internacional. S’estableix en la Carta de les Nacions Unides i Convenis associats; en els últims anys, el Consell d’Europa ha liderat el camí en l’establiment de normes en el desenvolupament de la Convenció Marc per a la Protecció de les Minories Nacionals.
  • El Consell dels Estats membre d’Europa (el formen Estats) com el Regne Unit, on un referèndum sobre la independència d’Escòcia es va celebrar el 2014, i Dinamarca, on el govern ha deixat clar que les Illes Faroe i Groenlàndia tenen el dret a la lliure determinació i es permetria un referèndum sobre la independència si ho demanen, exemples recents de com Europa està al capdavant en aquest tema.
  • Moviments d’autodeterminació estan actius en tota la regió del Consell d’Europa; que basen la seva legitimitat en l’ampli suport de la població en els seus territoris i les seves pròpies normes democràtiques internes, incloent un rebuig a la violència.
  • Han estat fonamentals en l’establiment de la protecció de les minories i molt representatius de la governança democràtica en molts dels Estats membres del Consell d’Europa.
  • L’Assemblea Parlamentària hauria d’examinar la qüestió de l’autodeterminació de Catalunya i altres Regions europees, incloent qualsevol intent de prevenir en les poblacions l’exercir del seu dret a la lliure determinació.
  • La discussió sobre la independència també hauria de tenir lloc en un diàleg pacífic i democràtic entre la regió corresponent i el govern estatal.
  • S’hauria encoratjar el diàleg pacífic i democràtic i una altra resposta constructiva a la situació, com va ser el cas dels Estats membres del Consell d’Europa com el Regne Unit, Dinamarca, Suècia i Noruega. Europa hauria d’aplicar les millors pràctiques sobre l’autodeterminació a tot el continent, no les pitjors.

L’entrada de la moció ha estat fruit de l’intens treball de l’ANC Dinamarca amb els polítics danesos arran del debat i la votació al Folketing del passat mes de maig, i en contacte amb el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT).
 

One comment on “Els líders del Grup Socialista i de l’Esquerra Unitària europea signen la moció “La situació de les nacions sense Estat a Europa” presentada al Consell d’Europa

Els comentaris estan tancats.