L’UNPO aprova tres resolucions sobre Catalunya de l’Assemblea, que revalida la vicepresidència de l’organització internacional

Del 10 al 12 de maig, una delegació de l’Assemblea liderada per la seva presidenta, Dolors Feliu, s’ha desplaçat a Múnic per representar Catalunya en la dinovena Assemblea General de l’UNPO, que enguany s’ha celebrat a la seu nacional del Congrés Mundial Uigur, que ha fet d’amfitrió. L’expresidenta d’Assemblea Elisenda Paluzie ha renovat la vicepresidència de l’UNPO, amb la doctora Sindhi Rubina Greenwood com a presidenta.

Durant l’Assemblea General, s’han aprovat diverses resolucions presentades per alguns membres de l’UNPO. Entre elles, tres propostes de l’Assemblea, que denuncien l’ús d’espionatge contra la societat civil, la catalanofòbia i les falses acusacions de terrorisme per silenciar moviments democràtics i pacífics, com l’independentisme català.

La trobada ha reunit representants de les nacions i pobles membres d’UNPO, així com acadèmics i experts, que han debatut sobre drets humans, democràcia i autodeterminació, amb la presentació de la campanya Repensant l’autodeterminació, coordinada per la professora de geopolítica d’Oxford Fiona McConnell, i d’altres sobre identitat i narrativa o empoderament sostenible, així com de la branca jove de l’UNPO. També s’ha donat la benvinguda a dos nous membres, la República d’Annobón i Gilgit Baltistan.

La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, ha destacat la importància de l’existència d’espais on les minories i els pobles no representats poden debatre, compartir experiències i teixir lligams de cooperació i solidaritat. “Cal entendre el dret a l’autodeterminació des d’una perspectiva universalista: cada cas és particular, però els drets que estan en joc són els mateixos. El dret a l’autodeterminació i a la independència és una peça clau per promoure democràcies més sanes i justes, i poder garantir altres drets fonamentals”.

L’UNPO i l’Assemblea

L’Assemblea és membre de l’UNPO des del 2018, en el marc de la seva estratègia internacional de difusió de la causa catalana, la lluita pel dret a l’autodeterminació i la denúncia dels abusos de l’estat espanyol. Les col·laboracions amb UNPO han estat molt fructíferes els darrers anys i han permès, per exemple, la publicació de l’informe Tools of Repression o la denúncia davant els Relators Especials de Nacions Unides que va comportar una dura comunicació que denunciava el Catalangate i exigia explicacions i reparacions a l’estat espanyol.

L’UNPO és una organització internacional que té com a objectiu defensar el dret a l’autodeterminació dels seus membres: pobles indígenes, minories, estats no reconeguts i territoris ocupats. Entre els seus 40 membres s’hi troben nacions i pobles com Balutxistan, Acheh, Cabília, el Tibet o Zambesia.