L’independentisme desborda previsions a Barcelona i a tot el país

Les concentracions simultànies de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural a Lleida, Berga, Girona, Tarragona i Barcelona superen les previsions, en una gran jornada cívica i reivindicativa.

Barcelona, els trams arribaven fins la Diagonal, però la concentració ha desbordat l’avinguda i ha arribat fins al carrer de la Indústria, tocant a Gràcia. A Barcelona hi han assistit el Vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

A la llera del Segre, a Lleida, s’ha multiplicat la manifestació més gran que hi havia hagut mai a la ciutat.

Berga, sense punt de comparació possible, hi havia més presència de gent que a la Patum.

Salt, amb l’assistència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’ampli passeig dels Països Catalans ha quedat ple gairebé fins l’autopista AP-7.

Tarragona, la Rambla Nova ha superat àmpliament qualsevol manifestació anterior i ha comptat amb la presència de la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Un any més, l’organització ha estat cívica i festiva i multitudinària. L’acte ha transcorregut amb puntualitat, des de les campanades de la Seu Vella de Lleida a les 17:14, i ritme picat, amb les presentacions i animacions de Txe Arana, Màrius SerraQuim Masferrer, Fermí Fernàndez i Anna Bertran, a Lleida, Berga, Salt, Tarragona i Barcelona, i intervencions de Maria Barbal –amb algunes frases en aranès–, Núria Picas, Gerard Quintana, l’ebrenc Manolo Tomàs i l’històric Pere Portabella. Els batecs, fets amb uns punts grocs de mig metre de diàmetre, amb una música inspirada en la Patum, han culminat l’acció dels manifestants.

Jordi Cuixart s’ha solidaritzat amb els imputats del 9N, ha recordat Muriel Casals i “tots aquells que ja no hi són”. Ha evocat el primer Onze de Setembre després de la mort del dictador Francisco Franco el 1976 a Sant Boi i Francesc Candel. Cuixart també ha demanat unitat per construir la República Catalana, un país per a tothom, on l’esforç dels ciutadans sigui recompensat amb uns serveis de qualitat. “Volem deixar enrere els dies històrics i començar a escriure el dia a dia de la República Catalana”, ha afirmat.

Jordi Sànchez ha carregat “contra els pronòstics dels de sempre” i ha afirmat que “hem tornat a fer historia”. Ha demanat als partits que facin “pinya pel referèndum d’independència, tal com la gent fa pinya al carrer aquest Onze de Setembre i en defensa de les institucions catalanes”. Sànchez ha recordat que “ara hi ha una majoria per la independència”. Sànchez ha afegit que “arribem a l’etapa final, on es necessitarà a tothom per guanyar la República Catalana, per ocupar el nostre espai entre les nacions lliures del món. Som un onze guanyador, per damunt d’ideologies diverses i, de vegades, com bé sabem, oposades.  Ens uneix la voluntat insubornable de caminar per la llibertat. No hi ha més unitat que la del poble
.
L’acte ha culminat amb el cant simultani, a tots cinc punts, d’Els Segadors, seguint la interpretació a l’escenari de Barcelona de la Coral Sant Jordi, que també havia cantat l’Onze de Setembre de 1976 a Sant Boi.

29611759655_3234d4fa02_b.jpg

Foto: Galdric Peñarroja

By nani Posted in A punt