Fins el 18 de maig, els socis de l’Assemblea escullen el nou Secretariat Nacional de l’entitat

Demà dimarts, 14 de maig, comencen les votacions per escollir els membres del Secretariat Nacional de l’Assemblea, l’òrgan de govern executiu que regeix, administra i representa l’entitat. El termini per votar s’allargarà fins al dissabte, 18 de maig, a les 14 h.

Les votacions seran totalment telemàtiques mitjançant una plataforma de votació a la qual només hi tenen accés els membres de ple dret de l’entitat. Un cop finalitzat el termini de votació, el mateix dissabte a la tarda, es faran públics els resultats provisionals. El dijous 23 de maig es publicaran els resultats definitius.

A les eleccions s’escullen un total de 77 secretaris nacionals, que exerceixen les seves funcions i responsabilitats de forma col·legiada: 57 pel bloc territorial, 13 pel bloc nacional, 5 pel bloc sectorial i 2 pel bloc jove. En aquestes eleccions es presenten 28 candidats i candidates pel bloc nacional, 9 pel sectorial i 3 pel jove. Pel que fa al bloc territorial, les diferents regions sumen un total de 67 candidatures.

Tots els socis i sòcies de ple dret poden votar al bloc territorial i nacional. Al bloc sectorial només hi poden votar els inscrits en alguna assemblea sectorial, i al bloc jove hi poden votar els que tinguin 35 anys o menys en la data de convocatòria de les eleccions.

Per cada bloc es poden votar 2/3 parts del total de les candidatures que s’escullen. Per exemple: de les 13 candidatures del bloc nacional que han de ser escollides se’n poden votar 9. Les votacions són totalment telemàtiques, però dissabte, de 10 h a 14 h, s’habilitaran punts d’assistència de votació presencial on voluntaris de l’entitat ajudaran a votar telemàticament a qui ho necessiti. 

D’altra banda, un cop publicat el resultat definitiu, el dissabte 25 de maig, se celebrarà a Vilafranca del Penedès el ple de constitució del nou Secretariat Nacional, on s’escolliran els quatre càrrecs orgànics de l’entitat: presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria.

Recuperar la majoria: tornar a posar la independència al centre

Els resultats de les eleccions catalanes d’aquest 12 de maig no poden ser més clarificadors:

  • Els partits dits independentistes s’han dedicat els darrers set anys (2017-2024), després del Primer d’Octubre, a gestionar la miserable autonomia de Catalunya i a donar suport al Govern espanyol. Han desactivat deliberadament el procés cap a la independència i han bloquejat fer efectiva la independència al Parlament.
  • El resultat d’aquesta estratègia, com mantes vegades hem dit des de l’Assemblea, ha tornat a ser contundent: la desmobilització del votant independentista, que s’ha passat massivament a l’abstenció, i el malbaratament de la majoria independentista al Parlament.
  • Del 52% de vot popular a favor de les opcions dites independentistes el 2021 s’ha passat al 43,6% dels vots, i dels 2.079.330 vots a les eleccions del 2017 als 1.355.733 d’enguany.
    L’autonomisme desmobilitza l’independentisme. Erradicar la independència de la centralitat política només ha beneficiat el PSC-PSOE, el PP i VOX i al seu projecte inequívoc de gestió de la unitat d’Espanya.
  • Ara per ara, i després d’aquests resultats electorals, l’independentisme no està en condicions d’activar una majoria al Parlament, però sí de bloquejar que s’imposi una majoria autonomista i de tornar a activar la majoria social independentista en els mesos vinents.

En aquest context, l’Assemblea exigeix als partits dits independentistes:

  1. Que no donin cap vot ni abstenció al PSC-PSOE i bloquegin formar un govern autonomista.
  2. Que no negociïn l’abstenció del PSC-PSOE per tal de formar un govern JUNTS-ERC en minoria que quedaria condicionat permanentment al PSC-PSOE.
  3. Que recuperin un programa unitari d’acció independentista per fer efectiva la independència des del Parlament de Catalunya.
  4. Que a partir d’un acord unitari d’acció es torni a mobilitzar la majoria independentista i es convoquin noves eleccions a l’octubre.
  5. Que es promoguin nous lideratges per tal de donar credibilitat a la renovada estratègia independentista.

L’Assemblea continuarà sent-hi amb la mateixa fermesa, treballant des de cada barri i poble per fer palès que la independència de Catalunya és necessària i possible.

Ara, més que mai, és el moment de reforçar l’independentisme civil.