“Operació Garzón” a l’acte de la Marxa a Cerdanyola

Operació Garzón. Repressió contra la ideologia independentista

Amb l’exposició pública a Cerdanyola del Vallès el 25 de juliol de 2012 del documental Operació Garzón, Ramon Piqué encausat en el judici que el jutge Baltasar Garzón va incoar contra l’independentisme català l’any 1992 (fa 20 anys), va posar de manifest una vegada més la poca qualitat democràtica que llavors a igual que ara mostra la democràcia a l’estat espanyol.
També esmenta que a excepció del diari el Punt i algun altre mitja periodístic de tirada comarcal, la resta de la premsa catalana va mirar cap a l’altra banda davant les detencions i tortures que es van practicar a 45 catalans pel sol fet de ser d’ideologia independentista. Ciutadans que a diferència dels altres encausats i empresonats per raons d’ideologia política mai van gaudir del dret d’amnistia política que l’any 1977 es va aplicar a Espanya, llei que de manera expressa excloïa als catalans independentistes. Tot això, amb la complicitat de bona part de la premsa catalana i la totalitat de la premsa estatal que va beneir la “garçonada”.. A tall d’exemple, diaris que presumien de progressistes i d’esquerres com El País va mostrar-se més que satisfets amb l’operació.
També va exposar les denúncies tramitades per tortures que van sofrir durant l’empresonament i aïllament, les quals fores totes arxivades sense que s’iniciés cap causa judicial o criminal en contra dels botxins torturadors o polítics que les van autoritzar, permetre o promoure des del poder polític.
Les pressions de l’estat espanyol van anar més enllà de l’àmbit territorial de l’estat en tant que ni Amnistia Internacional mai se’n va fer portaveu ni va fer constar en l’Informe Anual els atemptats contra els drets humans a que va incórrer l’estat espanyol.
Finalment va ser el Tribunal Europeu dels Drets Humans que 12 anys després es va pronunciar en contra l’estat espanyol per haver-se negat a investigar les denúncies per tortures dels encausats i condemnant a Espanya per no haver vetllat pel compliment del Convenció Internacional contra la Tortura que com estat dins la Unió Europea i membre de les Nacions Unides està compromès a complir.
Un èxit després d’una llarga trajectòria plena de dolor, tortura i privació de llibertats constitucionals. Des de Cerdanyola per la Independència recomanem la visualització del documental per conèixer un cas contra patriotes catalans exercit des de les instàncies polítiques i judicials del poder polític espanyol i amb l’assentiment o complicitat de part de la societat catalana del moment.

Cerdanyola per la Independència
Comunicació

20120730-093426.jpg