Dinamarca es converteix en un vigilant internacional del procés d’independència de Catalunya

La Interpel·lació del partit Enhedslisten (Aliança Roja-Verda) sobre el dret a vot dels catalans per decidir el seu futur polític, presentada pels diputats Nikolaj Villumsen i Christian Juhl el passat dimarts 12 de maig es concretà després del debat en la següent resolució “El parlament danès pren nota de l’explicació del Govern sobre els aspectes jurídics, històrics, polítics i internacionals vinculats a la situació de Catalunya i fa seva l’opinió que la qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol a Madrid”.

Aquesta proposta de resolució comuna acordada ha sigut ratificada avui per 64 vots a favor, cap vot en contra i 41 abstencions. Els partits que s’han abstingut han sigut el Dansk Folkeparti i Venstre que ha canviat el seu vot favorable de la setmana anterior. La resolució ha sigut doncs aprovada per 6 dels 8 partits parlamentaris amb el consens general de la cambra.

“L’aprovació és un triomf per la democràcia, perquè demana resoldre la voluntat d’independència dels catalans a través del diàleg democràtic entre Catalunya i el govern espanyol” indica Toni Segovia, coordinador de l’ANC Dinamarca, que ha impulsat la interpel·lació. Segovia ha afegit que “fins ara cap de les ofertes de diàleg ha sigut atesa pel govern espanyol, sinó que ens hem trobat amb un mur legal enlloc de governants responsables disposats a trobar solucions democràtiques a aquesta qüestió política”.

El coordinador de l’ANC Dinamarca ha afegit que “amb aquest pas endavant del Parlament danès, Dinamarca es converteix en un vigilant internacional del procés d’independència de Catalunya. Ja no es parla d’afer intern espanyol, sinó que presenta els dos actors (Catalunya i l’Estat espanyol) com a subjectes polítics en igualtat de condicions. Catalunya és reconeguda com a subjecte polític per se en l’escena internacional”.

L’ANC de Dinamarca valora també molt positivament com s’ha desenvolupat el debat en sí i la resolució mateixa del Folketinget, que ja situa el procés d’independència de Catalunya a l’escenari polític danès i el fa propi. Confien que ara sortiran encara més iniciatives de debat polític sobre el tema de la independència de Catalunya a Dinamarca i des de Dinamarca.

Avui també, l’ANC de Dinamarca presenta al Ministre d’afers exteriors danès Martin Liedegaard les 15.882 signatures de suport a la proposta d’interpel·lació d’Enhedslisten recollides arreu del món a través de la pàgina skrivunter.net, pàgina que acull les peticions de suport a les interpel·lacions parlamentàries. El text que presentava l’ANC Dinamarca en aquesta campanya resava: ”En democràcia totes les persones tenen el dret fonamental a expressar-se, a fer sentir la seva veu, a emetre el seu vot. Et demanem que donis el teu suport personal a aquesta petició i, d’aquesta manera, enviïs un fort missatge de compromís amb la democràcia al Parlament danès”. L’ANC de Dinamarca dóna les gràcies a tots els que han col·laborat signant i per difondre la campanya.
  

One comment on “Dinamarca es converteix en un vigilant internacional del procés d’independència de Catalunya

  1. Está claro que el autor no ha leído la nota oficial del gobierno danés. “Para los estándares europeos, Catalunya disfruta de un elevado régimen de autogobiernoy existe también un extenso marco que asegura el derecho para usar la lengua catalana y el desarrollo de la cultura catalana. Catalunya disfruta Catalunya no está en ningún modo sufriendo violaciones graves de Derechos Humanos. La situación de Catalunya no es de un nivel de violación del derecho de autodeterminació tal como para que la secesión unilateral de su Estado matriz pueda ser aceptad de acuerdo al derecho internacional (..) La cuestión d euna posible independencia catalana es un asunto entre Catalunya y el gobierno de España en Madrid”.
    No deforméis la realidad, contarla entera.

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.