Avui s’ha presentat, primer al Parlament i després a la ciutadania, l’Esborrany de Llei que ha de regular la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre.
Aquí trobareu bona part de la informació que es desprèn d’aquesta llei.
- Esborrany Llei del Referèndum de l’1 d’octubre.PDF
- Més informació a garanties.cat
Les 24 preguntes que respon el periodista David González d’El Nacional:
- Què es pregunta?
La pregunta del referèndum, com s’havia anunciat, serà “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?” (article 4.1)
- El resultat s’haurà d’aplicar?
El resultat del referèndum tindrà caràcter “vinculant” (article 4.3) - Què passarà si surt el sí?
Si el recompte de vots dóna més afirmatius que negatius, el resultat implica la independència de Catalunya. (article 4.4) - Quan es proclamaria la independència?
Si surt el sí, el Parlament declararà formalment la independència en una sessió ordinària “dins els dos dies següents a la proclamació de resultats per part de la Sindicatura electoral”. A la vegada, s’acordarà l’inici del procés constituent. (article 4.4) - Què passarà si surt el no?
Si hi ha més vots negatius que afirmatius, s’hauran de convocar de manera “immediata” eleccions autonòmiques. (article 4.5) - Qui pot votar?
Les persones que tenen dret a vots a les eleccions al Parlament; els catalans residents a l’estranger que hagin tingut el darrer veïnatge administratiu a Catalunya (6.1) - Com serà la papereta de vot?
La papereta contindrà la pregunta redactada en català i castellà, així com en occità al territori de l’Aran (article 7.1) En sengles requadres apareixeran les inscripcions “Sí” i “No” (article 7.2) - Quines són les opcions de vot?
Es pot votar Sí, No o en blanc, si no se selecciona cap de les dues opcions anteriors (article 8.1) - Quan es convocarà i celebrarà el referèndum?
El referèndum se celebrarà el diumenge 1 d’octubre de 2017 “d’acord amb el Decret de Convocatòria que se signarà amb posterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta llei” (article 9). La llei entrarà en vigor “el mateix dia de la seva publicació oficial”. - Què és el Decret de Normes Complementàries?
És un altre decret que dictarà el Govern, el qual regularà, “com a mínim”, el model oficial de paperetes de votació, de sobres, de les actes i altre material oficial, les modalitats i procediments de votació, el dia d’inici i durada de la campanya electoral, l’administració electoral responsable… (article 9.2) - Quines garanties de neutralitat institucional hi ha?
Les administracions públiques catalans s’han de mantenir neutrals en la campanya. No podran usar recursos pressupostaris a favor del sí o del no (article 10) - Com es repartiran els espais públics per a la campanya i als mitjans públics?
Les formacions polítiques representades al Parlament podran usar el 70% dels espais públics destinats a la campanya, repartits de manera proporcional al nombre d’escons actuals. El 30% restant serà per a les organitzacions acreditades d’acord amb el nombre de signatures que presentin. (article 11.1) El mateix criteri regeix per als espais informatius públics gratuïts als mitjans de comunicació públics. (article 11.2) - Com han d’actuar els mitjans públics en la campanya?
Han de garantir el pluralisme polític i social, la neutralitat informativa i la igualtat d’oportunitats (article 12.1) - Com han d’actuar els mitjans privats en la campanya?
Han de respectar el pluralisme polític i social, la igualtat d’oportunitats i la proporcionalitat i neutralitat informativa en els debats i entrevistes electorals. Poden donar suport a una opció respectant aquests principis i tractant l’opció oposada de manera “equitativa i raonable” (article 12.2) - Quines garanties té el referèndum?
Les que proporciona l’administració electoral que vetlla perquè el referèndum es desenvolupi d’acord amb la llei; les sindicatures electorals i les meses, que són òrgans independents (article 14.1 i 2); els apoderats i interventors que podran designar els partits, federacions i coalicions amb representació parlamentària o municipal (article 14.1) - Hi haurà observadors internacionals?
El Govern i l’administració electoral convidaran organitzacions electorals i “observadors qualificats”, i seran acreditats per la Sindicatura Electoral de Catalunya. (article 15) - Qui governarà la votació?
L’administració electoral està formada per la Sindicatura Electoral de Catalunya, les Sindicatures Electorals de demarcació, les seccions i meses electorals i el Govern de la Generalitat de Catalunya (article 16) - Què és la Sindicatura Electoral de Catalunya?
És un òrgan “independent, imparcial i permanent” que s’adscriu al Parlament de Catalunya (article 17) i que té la responsabilitat de garantir la transparència i objectivitat del procés electoral i l’exercici efectiu dels drets electorals (article 17.3) L’integren 5 vocals, juristes o politòlegs de prestigi experts en processos electorals que nomena el Parlament, per majoria absoluta, i a proposta dels grups polítics (article 19). El seu president és el Síndic Electoral. - Què són les Sindicatures Electorals de demarcació?
Són òrgans temporals integrats per tres vocals, juristes o politòlegs de prestigi experts en processos electorals i nomenats per la Sindicatura Electoral de Catalunya. (article 22.1) - Quina és la circumscripció electoral?
El territori de Catalunya, dividit en 4 demarcacions. Cada demarcació es divideix en seccions electorals amb un màxim de 2.000 electors i un mínim de 500. A cada terme municipal almenys n’hi ha una. (Article 29.1, 29.2 i 29.3) - On es votarà?
L’administració electoral determinarà els locals de votació (article 30). Els ajuntaments posaran a la seva disposició els locals municipals que s’usen habitualment com a centres de votació. Si no és així, la Generalitat podrà habilitar locals alternatius (article 30.1 i 30.2) - És obligatori formar part de les meses electorals?
Sí. La mesa electoral estarà formada per un president i dos vocals designats per sorteig públic entre les persones censades a la secció corresponent (article 31.1 i 31.2). Els càrrecs de president i vocal de les meses electorals són obligatoris (article 32.1) - Qui elabora el cens electoral?
Correspon a l’administració electoral del Govern facilitar el cens electoral les seves llistes provisionals i definitives (article 33) - Qui forma part del cens?
Totes les persones que reuneixen els requisits per ser elector i no es troben privades del dret al sufragi (article 34.1); el composen els electors residents a Catalunya i els residents a l’exterior (34.2). La inscripció al cens no exigeix autorització prèvia per part del ciutadà.
Ressò a la premsa internacional recopilat per Vilaweb:
- Reuters: Catalonia to split from Spain within 48 hours of secession vote – referendum draft bill
- Asia News Network: Catalonia to declare immediate independence if ‘yes’ wins referendum
- BBC: Catalan independence: Plan for quick split from Spain after vote
- The Indian Express: Catalonia to declare immediate independence if yes vote wins referendum
- Euronews: Cataluña independiente en 48 horas si gana el SI
- RTL: Catalogne: en cas de “oui” au référendum, indépendance immédiate
- Politico: Catalans rile Madrid with ‘self-determination law’
- Libération: «Si une majorité des votes est en faveur de la création d’une république catalane, il faudra déclarer l’indépendance.»
- La Libre Belgique: Carles Puigdemont: “Rien n’empêchera la Catalogne de décider de son avenir”
- Clarín: Si gana el Sí en el referéndum, Cataluña declarará la independencia de inmediato
- L’Express: Catalogne: un “oui” au référendum déclencherait l’indépendance, selon les séparatistes
- ANSA: Catalogna: con il sì repubblica in 48 h
- Radio Popolare: Catalogna: bye bye Spagna?
- JC Online: Catalunha planeja declarar independência em 48h
- O Globo: Com vitória do ‘sim’, Catalunha vai declarar independência na hora
- La Tribune: La Catalogne déclarera immédiatement son indépendance en cas de “oui” au référendum
- Swiss Info: Katalonien will sofortige Unabhängigkeit bei einem Ja in Abstimmung
- Aftonbladet: Katalonien utropar självständighet vid ja
Retroenllaç: Vols saber com serà el referèndum? Guia de les conferències Garanties.cat al Vallès Occidental | Assemblea Nacional Catalana - VALLÈS OCCIDENTAL
Reblogged this on Sant Cugat per la Independència (SCxI).
M'agradaM'agrada