L’Assemblea i la Intersindical-CSC s’alcen per la República dels drets socials

L’Assemblea Nacional Catalana i la Intersindical-CSC han presentat la campanya “Alcem-nos per la República dels drets socials”. Representa el tret de sortida a l’1 de maig d’enguany, tot i que aquesta campanya va més enllà i és de llarg recorregut. La iniciativa va un pas més en la relació entre ambdues organitzacions, que cerquen treballar per una Catalunya independent i socialment justa.

A la roda de premsa de presentació hi han participat la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie; el secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, i l’alliberada i afiliada a la Intersindical Anna Pagès.

Elisenda Paluzie ha explicat que, per part de l’Assemblea, “la participació en la plataforma Alcem-nos parteix d’un eix bàsic: construir Eines de País per tal de preparar-nos per quan es faci efectiva la independència. Un pilar bàsic és tenir un sindicalisme nacional fort“.

A més, la presidenta de l’Assemblea ha explicat que “avui presentem un pas més del projecte Alcem-nos, perquè és estratègic recuperar i aprofundir en l’argumentari econòmic i social“.

Per la seva banda, el secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, ha deixat clar que “cal una resposta catalana a la crisi que pugui fer front a l’emergència que viu el país“.

Anna Pagès, alliberada i afiliada de l’Intersindical-CSC, ha estat l’encarregada de presentar el nou portal web, així com el manifest de la campanya. Aquest explica que “vivim temps difícils, immersos en una nova crisi mundial que a l’Estat espanyol s’està manifestant de forma molt visible, a causa de la mala gestió i la manca d’inversions. Les conseqüències de la pandèmia ens endinsen en una crisi econòmica i social que tot indica que serà dura i llarga”.

Per aquest motiu fa una crida “a tornar als carrers i a seguir organitzant-nos i creant comunitat: enfortint els partits, organitzacions i sindicats, les xarxes antiracistes, feministes i pel dret a l’habitatge, els casals i ateneus i projectes autogestionats, teixint espais de resistència i llibertat per avançar cap a la República Catalana de tothom”.

Avui s’han fet públics els primers signants del manifest, alguns noms dels quals són Gabriela Serra, Lluís Llach, Tamara Carrasco, Carles Castellanos, Miriam Ponsa, Albano Dante Fachin o el Sindicat Popular de Manters. El portal web disposa d’un formulari d’inscripció perquè s’hi pugui adherir tothom qui ho desitgi.

Manifest

ALCEM-NOS: PER LA REPÚBLICA DELS DRETS SOCIALS

Vivim temps difícils, immersos en una nova crisi mundial que a l’Estat espanyol s’està manifestant de forma molt visible, degut a la mala gestió i la manca d’inversions. Les conseqüències de la pandèmia ens endinsen en una crisi econòmica i social que tot indica que serà dura i llarga. El creixement de l’atur i la pobresa poden portar a l’augment dels discursos autoritarisrecentralitzadors i d’extrema dreta. Perquè vivim en un Estat hereu del franquisme i amb una monarquia corrupta que ha mantingut al poder la classe dominant de l’IBEX-35, la banca i les multinacionals, sempre al servei del capitalisme neoliberal.
Les persones que estem pagant aquesta crisi som les de sempre: les que aixequem la persiana cada matí (si podem), fem classe a l’escola o assistim malaltes a l’hospital; les que treballem en la indústria, un hotel o un bar; les que treballem al camp, en una oficina o un gimnàs. Estudiants, jubilades i migrants en situació irregular. I les que no tenim feina. Mentrestant, l’Estat segueix regalant milions d’euros a la banca i mantenint els privilegis d’uns pocs, com al 2008 quan ja dèiem “Que la crisi la paguin els rics!”. Nosaltres volem una economia al servei de les persones i del planeta, com proposa l’economia social i solidària catalana amb un “Pacte per una Economia per la vida”.
Així mateix, reivindiquem el paper del personal sanitari, i demanem més recursos per la sanitat pública. Creiem que l’educació és una inversió de futur i volem que augmenti el personal educatiu. La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini, defensem-la. Millorem i augmentem el transport públic. Volem més inversió en serveis socials, a l’atenció i la cura de la gent gran i les persones dependents, la salut mental i les violències masclistes.
 
Ni amb un govern autonòmic ni dins de l’Estat espanyol podem tirar endavant aquesta sortida progressista i solidària a la crisi. Cal una resposta unitària de país en defensa de la democràcia, l’autodeterminació i la fi de la repressió, una resposta en defensa de la justícia social, la salut i la vida. Per això fem una crida a tornar als carrers i a seguir organitzant-nos i creant comunitat: enfortint els partits, organitzacions i sindicats, les xarxes antiracistes, feministes i pel dret a l’habitatge, els casals i ateneus i projectes autogestionats, teixint espais de resistència i llibertat per avançar cap a la República catalana de tothom.
Per tots aquests motius fem tres demandes urgents: exigim tant al Govern de l’Estat (que n’és el màxim responsable) com a la Generalitat (allà on tingui competències):
– L’aturada immediata de tots els desnonaments i desallotjaments previstos, mesures per garantir el dret a l’habitatge, així com una moratòria del pagament de serveis bàsics i essencials als més afectats.
– La implementació de la Renda Bàsica Universal, reducció de la jornada laboral per repartir la feina i conciliar la vida i aturada del pagament de les quotes d’autònoms per aquelles persones més afectades.
– La regularització immediata de les nostres veïnes i veïns refugiats o migrants en situació irregular.