L’Assemblea denuncia davant l’OSCE que les falses acusacions de terrorisme busquen silenciar i criminalitzar l’independentisme català

El 23 d’abril, l’Assemblea ha intervingut a la Supplementary Human Dimension Meeting de l’OSCE, l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa. La trobada, que s’ha centrat en el rol de la societat civil en la protecció dels drets humans, reuneix representants dels estats de l’OSCE, institucions, organitzacions intergovernamentals i societat civil.

La Coordinadora de la Comissió d’Incidència Internacional, Bàrbara Roviró, ha pres la paraula en la tercera sessió per denunciar que des del referèndum de 2017, l’Estat espanyol du a terme una persecució judicial dels líders i activistes catalans per criminalitzar i sufocar la dissidència política.

Aquest és el cas de Tsunami Democràtic, que malgrat sempre va encoratjar la no-violència, ara està sent perseguida per l’Audiència Nacional amb acusacions de terrorisme contra aquells que suposadament van organitzar la plataforma. “Per escapar a aquesta persecució, set catalans s’han hagut d’exiliar, entre ells activistes, polítics, empresaris i un periodista”, ha criticat Roviró.

A banda de la persecució judicial, l’Estat espanyol utilitza altres eines per criminalitzar l’independentisme. Va donar a l’Europol -l’Agència de la Unió Europea per a la Cooperació en Compliment de la Llei- informació que suposadament lligava el moviment amb el terrorisme i l’extremisme. Per això, a l’informe TE-SAT de 2023, s’afirma que a l’Estat espanyol els moviments basc i català són actualment “els més actius i violents a l’escena separatista espanyola”.

Qualificar de terrorisme la dissidència i criminalitzar la desobediència civil pacífica “té un efecte paralitzador als activistes catalans i crea un entorn on els individus tenen por d’exercir el seu dret a la llibertat d’opinió i expressió i el dret a la llibertat de reunió i associació”, ha advertit la representant d’Assemblea. Això afecta la legítima tasca de la societat civil però també el moviment independentista en la seva totalitat.

Per aquestes raons, l’Assemblea ha demanat a les autoritats de l’OSCE que prenguin mesures per assegurar que l’Estat espanyol desisteix la persecució i criminalització de la societat civil catalana i atura la criminalització del dret a la llibertat d’expressió, llibertat d’associació i el dret a l’autodeterminació del poble català.

L’Assemblea Nacional Catalana participa regularment en trobades internacionals de drets humans per defensar l’autodeterminació de Catalunya i denunciar les vulneracions de drets per part de les institucions espanyoles contra el poble català, en el marc de la seva tasca d’incidència internacional.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.