La societat civil catalana a l’exterior s’alia perquè els expatriats puguin votar el 9N

L’acció de la societat civil catalana a l’exterior segueix entrellaçant-se i fent passos amb la consulta com a objectiu. Seguint l’experiència col·laborativa encetada amb la Via Catalana el 2103, ara s’uneix per fer una crida als expatriats catalans per ampliar el vot de cara a la consulta del proper 9 de novembre. Així ha nascut vullvotar.cat, una iniciativa en la qual han participat tant professionals individuals com organitzacions de catalans a l’exterior. Guillem Cardona (Budapest) i Sergi Marzàbal (responsable de la xarxa www.catalansalmon.com i www.vullvotar.cat) han liderat el projecte amb la col·laboració de l’Assemblea Nacional Catalana, Catalunya Diu Prou i la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).

En la web es clarifica que la informació publicada és merament informativa ja que és la Generalitat com a titular del registre qui pot donar més detall i resoldre consultes. L’objectiu és simplificar la informació sobre el procés d’inscripció, per aquest motiu s’ha segmentat per casos en els quals es pot trobar el ciutadà interessat que voldria votar. En aquest sentit, identificant-se simplement amb el cas en el qual es troba, cada internauta pot visualitzar de manera molt simplificada els passos que ha de seguir.

Activar el vot de 227.000 catalans residents a l’exterior
Quan falten menys de 100 dies per a la consulta del 9N, i tenint en compte les enquestes sobre la intenció de vot, les organitzacions implicades tenen clar que el vot exterior pot ser crucial. A més, el perfil jove i format és més actiu políticament, i per tant proporcionalment pot eixamplar el vot #SiSi. Per aquest motiu, es considera important potenciar-lo i facilitar-lo. Més de 227.000 catalans resideixen a l’exterior i estan censats als consolats a 1 de juny de 2014, segons ha estimat la FIEC en base a les dades del PERE (Padrón de Españoles Residentes en el Exterior), CERA (Cens Electoral de Residents Absents per a majors de 18 anys). Tenint en compte que molts catalans no estan censats a l’exterior i d’altres seguiran marxant d’aquí al novembre, la xifra real de catalans expatriats és previsiblement més alta. Tot i això, cal tenir en compte que el grau d’implicació en qüestions polítiques catalanes i arrelament varia en funció de les diferents generacions de catalans que han anat emigrant al llarg de les darreres dècades.

Fent pinya per la consulta i per les “V” exteriors
Tal com ja va fer el 8J, en què l’ANC va posar a disposició d’Òmnium la seva xarxa exterior, les més de 30 Assemblees Exteriors actuals estan fent arribar la iniciativa aquests dies a membres, simpatitzants i seguidors. El partenariat internacional de la societat civil catalana ANC-Catalans al Món-FIEC tindrà continuïtat aquest estiu. Davant la preparació de dotzenes de “V” internacionals, l’ANC ha demanat la col·laboració també per tal de fer-se ressò de l’acció i animar a la participació, tot i ser una època de vacances en la que justament els catalans emigrants aprofiten per tornar a casa. S’espera que hi participin ciutadans de catalans arreu del món, tant si formen part de les Assemblees Exteriors que l’ANC té a més de 30 països, com si són grups de ciutadans amb voluntat de dur a terme l’acció.

20140805-130715-47235751.jpg