L’ANC, conjuntament amb desenes i desenes d’entitats, han organitzat una gran manifestació pel dia 17 de març per fer front als atacs que està rebent el sistema educatiu català i la llengua catalana, sota el lema “L’escola no té por”. En una roda de premsa a la seu de l’USTEC, representants d’algunes de les entitats organitzadores n’han presentat els detalls, entre els quals l’ANC, USTEC i el SEPC.
Elisenda Romeu, coordinadora de la sectorial d’educació de l’Assemblea, ha remarcat que la voluntat de modificar l’educació a Catalunya rau en la idea de canviar la societat. Romeu ha recordat que, arrel del franquisme, es van depurar molts mestres, i ara es pretén fer un atac frontal als mestres perquè és una manera que els ciutadans que s’estan formant siguin com ells volen, “i no com creiem que s’han de formar des d’una societat democràtica”.
Per Ramon Font, del sindicat USTEC, la manifestació té dues raons principals de ser. La primera, per les acusacions recents però constants que reben molts docents d’adoctrinament i per delictes d’odi. “Cal donar una resposta col·lectiva”, ha advertit Font, qui ha remarcat que el paper dels docents ha de ser tractar els temes que calgui, també els polítics, als quals no s’hi ha de renunciar.
La segona raó principal és l’envestida que està rebent la llengua catalana, especialment en el marc del sistema educatiu català. Per Font, cal enviar un missatge clar al Partit Popular, també a Ciutadans, per part de la societat catalana: la llengua no es pot tocar. Un model educatiu amb tant de consens, com és el català, i que garanteix l’èxit d’aprenentatge, no pot ser qüestionat, ha dit.
Omplir de verd Barcelona
Des dels organitzadors s’ha demanat que el proper 17 de març la gent que vingui a la manifestació ho faci amb peces de roba de color verd, per seguir la línia que van fer servir els docents de les illes Balears ara fa uns anys amb la seva lluita, sempre amb el color verd a sobre, per defensar l’escola dels decrets del TIL (Tractament Integrat de Llengües) que llavors intentava imposar el govern balear.
La manifestació s’iniciarà a les 17h de la tarda, des de la cruïlla de Passeig de Gràcia amb Ronda de Sant Pere, i anirà fins al Passeig Lluís Companys. Allà, hi haurà un escenari on s’hi faran actuacions musicals i parlaments. En els propers dies, s’aniran fent públics els detalls, i també es farà pública una pàgina web on s’hi podran seguir adherint entitats.
Romeu ha informat que les territorials de l’ANC ja estan treballant en l’organització d’autocars, i que “de mica en mica” s’aniran omplint, tenint en compte que el dia 11 l’Assemblea també ha organitzat una gran manifestació a Barcelona.
Per més informació consulta aquesta web.
Autocars des del Vallès Occidental
- Castellar del Vallès informació
- Sant Cugat del Vallès informació
- Terrassa informació
Manifest L’Escola no té por
La situació excepcional que estem vivint, ens porta a manifestar que sense llibertat, tant la transmissió com l’adquisició de coneixements es desvirtuen. L’esperit crític i la llibertat d’expressió no són bones companyes de la por. La societat catalana vol una educació avançada, inclusiva, que formi persones amb criteri propi, escollit lliurement després de conèixer i aprendre a respectar les idees de tothom, sense por ni censura.
Des d’uns mesos ençà, el sistema educatiu i en particular els seus treballadors i treballadores, principalment docents, han patit un setge des del món de la política, dels mitjans de comunicació i de denúncies als jutjats. S’acusa l’escola quan el que fa dia rere dia és ensenyar a respectar les persones i l’entorn i a deixar el món i la societat millor de com ens l’hem trobat. La comunitat educativa i la societat en general volem donar suport a totes les persones denunciades i donar ànims i força a la resta de docents, perquè no cedeixin ni un mil·límetre en l’exercici de les seves funcions, perquè no facin cap pas enrere en la defensa d’una educació crítica, inclusiva i democràtica. Perquè puguin exercir la seva llibertat de càtedra.
Es parla d’adoctrinar, quan en realitat són els acusadors els que voldrien que l’escola adoctrinés. Potser és la nostàlgia de la “formación del espíritu nacional” el que mou el govern conservador del PP a imposar una assignatura de “seguridad y defensa nacional” o la seva fixació en “españolizar a los niños catalanes”. Des de la LOMQE s’està intentant donar una visió de la història d’Espanya única i uniformitzadora. Ara es dediquen a analitzar els llibres d’història, com si només hi hagués un únic punt de vista de la història i una única forma d’explicar-la. Catalunya és una nació i s’ha de conèixer la seva trajectòria des de l’edat mitjana fins a l’1 d’octubre. No pot ser que fets d’actualitat com els esdevinguts l’1 d’octubre, que formen part de la historia d’un poble, no puguin ser tractats a les escoles i instituts. El militarisme i la violència no han aportat res de positiu a cap societat, i aquí tampoc, no ens fa por la seva repressió. No ens faran callar. Volem una escola que formi en els valors de la pau, la democràcia i el respecte. Mai més una dictadura, vetllem i vetllarem per formar alumnes lliures i crítics, amb voluntat i opinió pròpia.
Atacar la política educativa que més consens ha generat en la societat catalana: la política lingüística, aprovada i estructurada per una llei, busca crear un problema on no existeix. Per altra banda, l’escola catalana garanteix amb el sistema d’immersió lingüística que en acabar l’ensenyament obligatori tothom domini les dues llengües oficials. Aquest sistema ha fet que ningú, que hagi estat escolaritzat a Catalunya en els darrers trenta anys, quedi fora de cap conversa. Al contrari, el fet de saber més llengües sempre obre portes, mai en tanca. La immersió garanteix la igualtat d’oportunitats. Dir que la casella del castellà garanteix els drets dels castellanoparlants és mentida. No som lliures de parlar el que volem. Només som lliures de parlar el que podem, i la immersió lingüística ha garantit que tothom sigui lliure de parlar el castellà o el català perquè tothom coneix les dues llengües en acabar l’ensenyament obligatori.
L’ús de l’article 155 per introduir la casella del castellà a la preinscripció és una usurpació de les competències educatives de la Generalitat per part d’un partit que només ha obtingut 4 diputats dels 135 del Parlament de Catalunya. Només busca separar el poble i generar un problema on no existeix. Els partits polítics han de solucionar problemes, no pas generar-ne.
La manifestació del proper 17 de març és una aposta clara i decidida per la llibertat de l’escola, de l’ensenyament.
USTEC·STEs, DINCAT, Docents per la República, ANC, SEPC, AFAEC, FOLC, PDD, FAPAES, Universitats per la República, Enllaçats per la Llengua, Crida per la Llibertat, CAL, Amicsprada UCE, Intersindical-CSC, Associació Amics de la Bressola-La Bressola, CIEMEN, Dones República.cat, Feministes per la Independència, Dones per la República, ServidorsCAT, ICEC, Artistes de la República, Associació Catalana pels Drets Civils, Assemblea Groga, Plataforma per la Llengua, , Acció Cultural del País Valencià, Col·lectiu Pere Quart , El Tampir, adic_ENS, adic_gencat, STEI, STEPV, IAC, Escola Valenciana, Comissió per la Dignitat, Poble que canta, Ateneu d’Acció Cultural – Girona, Sindicat d’Estudiants, Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) i Llengua i República.
