Declaració de juny de l’Assemblea Nacional Catalana

Declaració-juny ANC.PDF

 

El Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana, reunit en sessió ordinària el 21 de juny de 2014, a Barcelona, tenint en compte el marc polític que s’està dibuixant, ha aprovat el seu posicionament, que vol fer públic amb aquesta

DECLARACIÓ DE JUNY PREÀMBUL

1.- Sobre les eleccions europees

A Catalunya les eleccions europees han representat un clar triomf de les forces polítiques favorables a la celebració de la Consulta del 9 de novembre i la petició d’empara al Parlament europeu en el cas que l’Estat espanyol ho impedís. Malgrat el notable increment de la participació en aquestes eleccions, però, aquests resultats no són extrapolables a la Consulta del 9N.

Al País Valencià i a les Illes, el creixement important del suport electoral a les forces sobiranistes mostra el canvi de tendència d’ambdós països i obre l’esperança al sorgiment de formes d’organització pròpies que segueixin el camí iniciat per Catalunya.

A Espanya aquestes eleccions han mostrat una tendència a la fragmentació del panorama polític; visible també en el conjunt de la Unió Europea.

2.- La situació política i social a Espanya

L’actual marc polític i social ha adquirit una nova dimensió arran de l’abdicació del rei Joan Carles I i el relleu de Felip VI. És previsible que la figura del nou monarca sigui utilitzada pel Govern espanyol com un element d’intervenció en el nostre procés, amb al·lusions a la concòrdia, la gesticulació sentimental i les promeses d’un futur millor.

Aquesta intervenció formarà part de la nova estratègia dels aparells de l’Estat espanyol, la “tercera via”, en connivència amb determinats sectors catalans.

3.- La situació a Catalunya: el procés fins el 9N.

Superades les eleccions europees, la unitat d’acció política entorn de la preparació, convocatòria i celebració de la Consulta del 9 de novembre ha de ser una realitat al més aviat possible.

En aquest procés, la tramitació de la Llei de Consultes Populars no Referendàries i la tramitació de la Llei electoral catalana o, en el seu defecte, la llei que permeti la constitució de la Sindicatura electoral catalana com a màxima autoritat electoral, esdevenen la prioritat del Parlament de Catalunya.

4.- Procés intern.

El Secretariat Nacional ha aprovat avui el Pla d’Actuació 2014-2015, que detalla l’estructura organitzativa de l’Assemblea per aquest període i les accions que caldrà realitzar per fer possible la Consulta el 9N i perquè guanyi l’opció del Sí i Sí.

La constitució d’un òrgan unitari de les forces polítiques i socials favorables a la celebració de la Consulta, d’una banda, i la d’un altre òrgan unitari per dur a terme una campanya a favor del Sí i Sí, de l’altra, esdevenen els eixos de treball principals de l’Assemblea.

És en aquest marc que el Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana fa pública aquesta

PRESA DE POSICIÓ:

  1. Valorem positivament els resultats de les eleccions europees a Catalunya i l’augment de la participació registrada. Tot i això, aquests resultats no són extrapolables a la Consulta, i per tant cal multiplicar els esforços per aconseguir una important participació el 9N i perquè el Sí a la constitució d’un Estat independent obtingui un suport majoritari.
  2. Fem una crida a constituir, de manera immediata, una Taula nacional de forces polítiques i socials com a òrgan unitari de debat i coordinació de la campanya encaminada a garantir la Consulta.
  1. Impulsarem una campanya per ampliar el suport social al Sí i Sí, de comú acord amb l’Associació de Municipis per la Independència i Òmnium Cultural. A partir d’ara, totes les accions que l’Assemblea dugui a terme s’emmarcaran en aquesta campanya.
  2. Alertem de la promesa d’una “tercera via” que intentarà posar en marxa el Govern espanyol. Aquesta operació combinarà gestos amables del nou monarca amb un possible acord dels partits dinàstics espanyols per fer algunes concessions o, fins i tot, una reforma cosmètica de la Constitució espanyola. No es pot descartar tampoc un increment dels intents de criminalitzar un procés pacífic i democràtic com el nostre. Apel·lem al “seny català” per a valorar la credibilitat i abast real d’aquestes promeses atenent a l’experiència existent.
  3. DemanemalspartitsfavorablesalacelebraciódelaConsultadel 9N que no caiguin en falses esperances amb la creença que amb una República espanyola trobaríem l’encaix de Catalunya. La transformació real de l’Estat espanyol no es produirà fins que Catalunya es pugui constituir, si així ho decideix el poble, en un Estat lliure i independent.
  4. Encoratgem tothom a no defallir en la feina que encara ens queda per eixamplar la majoria social favorable a la independència i a no distreure’ns amb camins alternatius que només condueixen a la casella de sortida.
  5. Demanem que tothom sàpiga mantenir l’esperit cívic i constructiu que fa que el món ja ens vegi avui com un poble madur, i a no caure en provocacions ni discussions estèrils.

Els catalans tenim tot el dret de construir l’única alternativa que ens queda: la constitució d’un Estat independent, si així ho decidim entre tots el 9N, de forma lliure i democràtica.

Ara és l’hora!

Barcelona, 21 de juny de 2014

20140602-114948-42588085.jpg