Resum de la conferència d’Agustí Soler a Bellaterra sobre el referèndum d’Escòcia

El divendres 26 de setembre, ens ha visitat l’historiador Agustí Soler i Regàs per compartir amb nosaltres els seus molts coneixements dels referèndums que ha viscut en directe tant el del Quebec de 1995 com el de fa uns dies a Escòcia. Gran impulsor de la internacionalització de la nostra història , ha començat la xerrada amb la projecció dels vídeos “El cas del catalans” i “El Pacte del Vigatans“.

El proper 10 d’octubre anirà a Viena amb un grup de catalans per seguir la tasca de generar complicitats arreu presentant un manifest d’agraïment a la ciutat per l’ acollida que el 1714 varen dispensar als nostres avantpassats que s’hi refugiaren fugint de la repressió al nostre país.

Ens ha explicat els errors que es varen fer en el referèndum del Quebec, que per 44.000 vots de diferencia, sobre més de quatre milions i mig d’ emesos, varen perdre els independentistes, amb una participació del 94% indicativa de la gran mobilització aconseguida. Ara hem vist també a Escòcia com la participació ha estat altíssima comparada amb altres votacions. Ens ha parlat del joc brut dels governs per aconseguir fer fracassar les pretensions dels independentistes i de com s’ha de treballar a fons per evitar que el vot de la por pugui desanimar els indecisos.

Ens ha recordat que l’Estat Espanyol, sent president Adolfo Suárez el 1977, va signar a Nova York el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que en el seu article primer diu literalment:

1. Todos los pueblos tienen el derecho de libre determinación. En virtud de este derecho establecen libremente su condición política y proveen asimismo a su desarrollo económico, social y cultural.”publicat al BOE-A-1977-10733

Actualment estan treballant per enviar a 1.000 diaris de tot el mon un vídeo sobre “Catalonia, next independent State of Europe” que més endavant tenen previst enviar també a tots els eurodiputats i alts càrrecs d’ Europa.

CIMG1598