Comunicat d’Òmnium:”No tolerarem xantatges ni amenaces, demanem respecte per la decisió dels catalans”

Davant el darrer comunicat institucional de l’Asociación Española de Banca (AEB) i la Confederación Española de Cajas de Ahorro (CECA), en nom dels 52.000 socis d’Òmnium Cultural, volem manifestar el següent:

  • De manera democràtica, pacífica i majoritària, el poble de Catalunya ve expressant, reiteradament, la seva determinació de decidir, lliurement, el seu futur polític. El referèndum per a la independència de Catalunya, la solució òptima i raonable a la situació política creada, ha estat prohibit per part de l’Estat espanyol, obligant les institucions catalanes a convocar unes eleccions al Parlament de Catalunya, que la ciutadania ha decidit convertir en plebiscitàries per la independència.
  • Entenem que puguin haver-hi opinions contràries, però no acceptem amenaces ni xantatges sobre el futur econòmic de Catalunya, i més quan prestigiosos catedràtics i professors d’economia del món sencer han garantit la viabilitat econòmica d’un Estat català.
  • Apel·lem de manera expressa les entitats amb seu social a Catalunya, CaixaBanc i Banc Sabadell, tan estretament lligades a la història del país, i que tant han col·laborat no tan sols en el seu creixement i desenvolupament econòmic, sinó també en impulsar i promoure la cultura i la llengua catalanes. Volem recordar, especialment, la constitució el 5 d’abril de 1904 de la Caixa de Pensions, fundada per l’advocat Francesc Moragas, amb el suport de diverses entitats de la societat civil catalana; anys després, la Caixa va ser al costat de la Mancomunitat i col·laborà eficaçment amb la República. El seu director durant la guerra civil, el també advocat Josep Maria Boix i Raspall va ser empresonat, depurat i represaliat. Quan va ser possible, la Caixa va tornar a impulsar les activitats socials en favor de la llengua i la cultura catalanes. Com el Banc Sabadell. Al seu mecenatge i impuls cultural els devem molt.
  • Però per aquest motiu demanem a CaixaBanc i Banc Sabadell, entitats sobre les què sospitem s’han exercit unes enormes pressions, l’escrupolós respecte per la decisió que puguin prendre els catalans el proper 27S, la qual cosa només pot passar perquè els nostres conciutadans puguin emetre el seu vot lliurement, sense pors ni amenaces.
  • Finalment, i amb aquest motiu, Òmnium sol·licita mantenir una reunió urgent els propers dies amb els màxims representats de CaixaBanc i del Banc Sabadell per fer-los arribar de manera personal el neguit que molts catalans han sentit arran de l’esmentat comunicat, així com la confiança en la certesa que la decisió del poble de Catalunya serà respectada i acceptada.

One comment on “Comunicat d’Òmnium:”No tolerarem xantatges ni amenaces, demanem respecte per la decisió dels catalans”

  1. Endavant amb la iniciativa d’Òmnium. Avui he lliurat una carta a caixabanc (La Caixa) de queixa i demanant que es retracti del manifest de manera clara i imminent a la vegada que si no ho fa canviaré d’entitat de crèdit.

Els comentaris estan tancats.