Les entitats catalanes internacionals denuncien el “frustrant” sistema de vot exterior i demanen omplir les urnes el 27S

L’excessiva burocràcia, la complexitat del procediment, els desplaçaments i la falta d’atenció son les principals complicacions que han d’afrontar els catalans a l’exterior que volen exercir el seu dret democràtic del vot. En paraules de Liz Castro, coordinadora de la Comissió internacional de l’ANC, es tracta d’un sistema “laberíntic i frustrant”.

En una roda de premsa celebrada aquest matí, diversos representants d’entitats catalanes d’àmbit internacional han donat el seu punt de vista sobre les complicacions amb que es troben molts ciutadans que, per diverses raons, veuen limitat el seu dret a vot.

Oriol Vicente, Secretari General adjunt de la FIEC i ex President del Casal Català de la República Dominicana, ha destacat el descens de les xifres de participació en les últimes eleccions, sobretot des de l’aprovació de la LOREG el 2010, ja que requereix demanar el vot com a previ procediment per exercir-ne el dret, un element que complica molt els procediments logístics i burocràtics.

Les xifres han passat d’un 20’8% al 2006 o un 13’1% el 2010, a un 6’7% el 2012. En aquestes ultimes eleccions, tot i un lleuger augment de les sol·licituds que ronden el 10% del cens, encara no es poden donar xifres definitives de participació ja que pot ser que algunes d’aquestes sol·licituds no es puguin arribar a exercir.

Joan Ramón Armadàs, sots president de Catalans al Món, ha explicat que, després de la campanya ‘Vull votar’ i el desencant que va generar a molts catalans residents a l’exterior, van crear una pàgina web per a recollir testimonis, anomenada ‘No puc votar’ nopucvotar.catalansalmon.com. Armadàs ha recordat que “no estem parlant d’independència, de dretes o d’esquerres, sinó d’un dret democràtic. D’aquí a 2 mesos, els navarresos residents a Noruega, tindran el mateix problema”.

En última instància, Marc Marsal, advocat membre de Drets.cat i professor a la UB, ha lamentat que ens trobem davant d’un “problema sistèmic que desincentiva l’exercici d’un dret fonamental”. Després de reclamar a la Junta Electoral Central una resolució sobre la pròrroga del període d’escrutini per la raó extraordinària que “molts votants no han rebut les paperetes”, ha ofert l’ajuda de la seva entitat a emprendre querelles per possibles delictes electorals a tots aquells membres del cos funcionarial i /o diplomàtic que hagin obstruït l’exercici al dret de vot.
Totes les entitats presents han proposat, a través de diverses iniciatives, campanyes d’informació per tal d’incentivar la participació exterior en les eleccions (votexterior.cat, vullvotar.cat). Davant dels resultats, han coincidit en demanar que es valori el dret a vot que tenim tots i han fet una crida per aconseguir una alta participació en les eleccions del 27S, que es difondrà també a les xarxes socials amb el hashtag #27SVoteForUs.